Καλοήθεις παθήσεις πρωκτικής περιοχής
Αιμορροϊδοπάθεια
Οι αιμορροΐδες είναι μάζες αγγειακού φλεβικού ιστού, οι οποίες προβάλλουν από τον πρωκτό. Η εμφάνιση των επαρμάτων αυτών οφείλεται κατά βάση στην φλεβική στάση στην περιοχή
Οι αιμορροΐδες ενώ παλαιότερα ταξινομούνταν σε Ι-IV βαθμού πλέον χωρίζονται σε:
- εσωτερικές
- εξωτερικές και
- προπίπτουσες
Οι εσωτερικές αιμορροΐδες σπάνια προκαλούν πόνο και διαλάθουν της προσοχής τις περισσότερες φορές.
Οι εξωτερικές ή προπίπτουσες συνήθως προκαλούν κνησμό, καύσος, άλγος όταν καθόμαστε ή όταν ενεργούμαστε ενώ δεν είναι σπάνιο να αντιλαμβανόμαστε έναν όζο στην περιπρωκτική περιοχή.
Τις περισσότερες φορές ανατάσσεται από τον ίδιο τον ασθενή στο μπάνιο.
Συχνό σύμπτωμα αποτελεί και η παρουσία αίματος είτε στο χαρτί τουαλέτας ή και στα ίδια τα κόπρανα μετά την κένωση.
Η θεραπεία των αιμορροΐδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική. Το πιο σημαντικό είναι η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Η ουσιαστική και μόνιμη θεραπεία των αιμορροΐδων προέρχεται μέσα από τη χειρουργική αντιμετώπιση τους.
Τη σημερινή εποχή νεότερες τεχνικές με την τεχνολογία υπερήχων (HAL-RAR) ή Laser προσφέρουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και μικρή πιθανότητα επανεμφάνισης τους.
Οι δύο επεμβάσεις πραγματοποιούνται υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία και ο ασθενής απαλλαγμένος από τα συμπτώματα επανέρχεται στο σπίτι και στις δραστηριότητες του την ίδια ημέρα.
Σε μεγαλύτερου βαθμού αιμορροϊδοπάθειας οι νέες τεχνικές έχουν περιορισμένο ρόλο οπότε και επιλέγονται υβριδικές προσεγγίσεις νεότερων και πιο παραδοσιακών τεχνικών (Ferguson ή ligasure haemorrhoidectomy).
Πριν ή μετά το χειρουργείο δεν απαιτούνται αλλαγές στο διαιτολόγιο ενώ ήπιες ενοχλήσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν αντιμετωπίζονται με παυσίπονα.
Συρίγγια Πρωκτού
Τα περιεδρικά συρίγγια ανήκουν στην κατηγορία των εντεροδερματικων συρίγγιων διότι ενώνουν το έντερο που βρίσκεται κοντά στον πρωκτό με το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Το περιεδρικό συρίγγιο προέρχεται συνήθως μετά από σχηματισμό περιεδρικού αποστήματος.
- Εκροή υγρού από το δερματικό (εξωτερικό) στόμιο.
- Κνησμός.
- Δυσοσμία.
- Πόνος.
- Μικροαιμορραγίες.
Η χειρουργική θεραπεία στόχο έχει την κατάργηση της επικοινωνίας του συριγγίου και της εκτομής του πόρου. Η LIFT συριγγεκτομή (ligation of intersphincteric fistula tract) που εφαρμόζεται στα διασφιγκτηριακα συρίγγια με την οποία βρίσκουμε το συρίγγιο μεταξύ έξω και έσω σφιγκτήρα και το διαχωρίζουμε διακόπτοντας έτσι την επικοινωνία του έσω με το έξω στόμιο, αποτελεί μέθοδο με σχεδόν απόλυτη ίαση από το πρώτο χειρουργείο.
Η χρήση λέιζερ Fistula-tract Laser Closure που χρησιμοποιείται ένας εύκαμπτος καθετήρας λέιζερ τοποθετείται μέσα στο συρίγγιο και το καυτηριάζει έχει καλά αποτελέσματα.
Πιο απλά επιφανειακά ορθοπρωκτικά συριγγία αντιμετωπίζονται με διάνοιξη-παροχέτευση με ή χωρίς τοποθέτηση χαλαρού seton και πάντα με σεβασμό στο σφιγκτηριακό μηχανισμό.
Ραγάδα Πρωκτού
Η ραγάδα πρωκτού είναι μια πληγή στο βλεννογόνο του πρωκτού, που προκαλείται από χρόνια δυσκοιλιότητα, υποθυρεοειδισμό, παχυσαρκία, ενώ κάποιες φορές συνδέεται και με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Προκαλεί στον ασθενή οξύ πόνο κάθε φορά που πηγαίνει στην τουαλέτα, αλλά και για λίγες ώρες μετά την κένωση.
Ο πόνος που είναι το βασικό σύμπτωμα της ραγάδας πρωκτού, μπορεί να συνοδευτεί από αιμορραγία, αλλά να συνυπάρχει και μυϊκός σπασμός.
Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική, με παυσίπονα, αναισθητικές-παυσίπονες αλοιφές, χρήση φυτικών ινών για μαλακά κόπρανα, κρέμες νιτρογλυκερίνης, είτε όταν αποτύχουν όλα αυτά χειρουργική.
Οi κύριες χειρουργικές επιλογές που εφαρμόζονται παγκοσμίως σήμερα για τη θεραπεία της ραγάδας πρωκτού περιλαμβάνουν την ένεση τοξίνης αλλαντίασης (Botox®) στο σφιγκτήρα, η απλή εκτομή και απόξεση της περιοχής και η πρωκτοπλαστική με προώθηση δερματικού κρημνού.
Απόστημα Πρωκτού
Το περιεδρικό απόστημα αποτελεί μια φλεγμονή στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, η οποία αποτελεί συχνά την αιτία εκδήλωσης μελλοντικού περιεδρικού συριγγίου.
Η διάγνωση ενός περιπρωκτικού περιεδρικού αποστήματος συνήθως δεν έχει δυσκολίες, αφού εκδηλώνεται ως επιφανειακή, εμφανής, επώδυνη διόγκωση στην πρωκτική χώρα, συνοδευόμενη ή όχι από συστηματικά σηπτικά φαινόμενα (εμπύρετο, λευκοκυττάρωση).
Το άλγος επιδεινώνεται με τις κενώσεις και την καθιστική θέση. Η κλινική εξέταση αποκαλύπτει περιοχή με ερυθρότητα, θερμότητα, σκληρία, ευαισθησία και μερικές φορές κλυδασμό.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση ενός ορθοπρωκτικού αποστήματος συνίσταται στην διάνοιξη και παροχέτευση του (όπως ισχύει για τα περισσότερα αποστήματα) υπό τοπική ή γενική αναισθησία και απαραιτήτως αντιβιοτική αγωγή ευρέως φάσματος.
Κύστη κόκκυγος
Η κύστη κόκκυγος είναι μια κύστη ή ένα σύμπλεγμα κυστών κάτω από το δέρμα στην περιοχή του κόκκυγα δηλαδή μεταξύ των γλουτών. Οι κύστεις αυτές περιέχουν συνήθως τρίχες.
Η κύστη κόκκυγος μπορεί να υπάρχει και να μην δημιουργεί συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές όμως είναι ορατό το άνοιγμα από το οποίο διαρρέουν υγρά.
Έτσι συχνά είναι τα προβλήματα καθώς λερώνονται τα εσώρουχα του ασθενούς. Αρκετά συχνός είναι ο πόνος στην περιοχή, ο οποίος καθιστά δύσκολη την καθιστική εργασία.
Συντηρητικά μετά τη διάγνωση ενθαρρύνουμε τον ασθενή να απαλλαγή από τυχόν τριχοφυΐα στην περιοχή αλλά η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση της.
Κλασσικά η χειρουργική εκτομή της κύστης γινόταν με αφαίρεση όλης της περιοχής που έφερε τις κύστεις και ανάλογα με την προτίμηση του ασθενούς η περιοχή αφηνόταν ανοικτή ώστε να επουλωθεί σταδιακά ή συγκλειόταν με την μετάθεση υγιούς δέρματος και υποδόριου λίπους από γειτονική περιοχή.
Στη σημερινή εποχή νεότερες τεχνικές εφαρμόζονται με καυτηριασμό της κύστης κόκκυγος με χρήση Laser ή ενδοσκοπικα- τεχνική EPSIT αλλά πρωταρχικής σημασίας είναι η αφαίρεση του εκλυτικού παράγοντα (τριχοφωλεϊκής κύστης).